fbpx
Scroll naar boven
Offerte aanvragen
Delen

Wat is Staal?

Hoe kunnen we helpen?

Wat is Staal?

U bevindt zich op:

 

Laserworx heeft veel mogelijkheden in staal. Zo snijden wij standaard:
⦁ DC01
⦁ S235
⦁ S355
⦁ S420
⦁ S700
⦁ Corten
⦁ 400HB, 450HB en 500HB
⦁ Thermisch verzinkt (sendzimir)

Maar wat is staal nu eigenlijk? Hieronder is dit in duidelijke taal uitgelegd.
Staal is een legering van voornamelijk ijzer en koolstof. Koolstof heeft hier een maximum van 1,9% van het totaal. Ook kunnen andere stoffen of elementen zoals vanadium, chroom, silicium, mangaan, fosfor, zwavel of koper toegevoegd worden. Op deze manier wordt voor verschillende toepassingen het staal beter geschikt gemaakt. De diverse legeringen hebben allemaal één ding gemeen: zonder bepaalde bescherming gaan corroderen (dat noemen we in de volksmond roesten).

In staal wordt verschil gemaakt tussen ongelegeerd-, laag- en hooggelegeerd staal:
⦁ Ongelegeerd staal bevat maximaal 1,5% aan legeringselementen (koolstof niet meegerekend). Voorbeelden van legeringselementen zijn mangaan (Mn) of silicium (Si). Meestal met het doel om het materiaal harder of sterker te maken.
⦁ Laaggelegeerd staal bevat tussen 1,5% en 5% aan extra legeringselementen. Vaak zit er dan nog extra chroom (Cr), vanadium (V), molybdeen (Mo) en/of Nikkel (Ni) bij het ijzer en koolstof. Elk element heeft een bepaalde invloed op de eigenschappen van het uiteindelijke product. Corrosiebestendiger maken (Cr, Ni en Mo doen dat bijvoorbeeld), maar ook slijtvaster zijn veelgevraagde eigenschappen.
⦁ Hooggelegeerd staal bevat meer dan 5% extra elementen. De bekendste soort is RVS. In een volgende blog gaan we in op RVS.

De meest gebruikte kwaliteiten en benamingen in staal zijn St37, St52, Fe360, S235, S355, C45, mangaanstaal en Cortenstaal.

Hieronder behandelen we deze benamingen in het kort:
⦁ St37, Fe360 en S235 zijn allemaal hetzelfde. In de volksmond wordt het ook wel eens ‘pisbakijzer’ genoemd. Het staal heeft een maximale treksterkte van 37 Kg/mm², 360 N/mm² en een vloeigrens van 235 N/mm². Dit is te herkennen aan de St, Fe en S voor de waarde. De maximale treksterkte en vloeigrens zijn in de metaal erg belangrijke waarden. Waar staan deze waarden voor? Kilogrammen kent iedereen. N (Newton) is hier een afgeleide van. 1 Kg is ongeveer 9,81 Newton.
De maximale treksterkte staat voor de maximale Kg of N dat het materiaal aankan totdat het kapot gaat.
De vloeigrens is het punt waar het materiaal nog tegen kan, zonder dat het permanent vervormd. Deze grens wordt ook wel de plastische deformatiegrens genoemd. S235 kom je overal om je heen tegen. Denk aan elektriciteitskastjes of brugdelen.
⦁ St52 en S355 zijn ook hetzelfde. De waarden komen weer overeen met de uitleg als bij S235.
⦁ C45 heeft tussen de 0,42 en 0,5% koolstof (C) gelegeerd (ook nog andere elementen!). Het wordt voornamelijk gebruikt in de machinebouw. Het kan nog een behandeling (veredelen) ondergaan, waardoor het harder en taaier wordt. Dit is een zeer gewenste eigenschap voor machineonderdelen.
⦁ Mangaanstaal is een term voor slijtvastere metalen. Hier is voornamelijk het element mangaan toegevoegd. 42MnV7 en X120Mn12 zijn bekende versies van mangaanstaal. Mangaanstaal wordt veelal toegepast voor rails, maar ook voor grijpbakken voor bulldozers.
⦁ Cortenstaal is een weervaste staalsoort. Dit staal beschermt zichzelf door een zeer vaste corrosielaag die ervoor zorgt dat het materiaal bijna niet verder roest. Het heeft een soortgelijke beschermende werking als bij RVS. Je zit dit materiaal veel gebruikt worden in kunstwerken, maar ook in zeecontainers.

Staal in het algemeen is erg goed machinaal te bewerken. Denk hierbij aan draaien, frezen, buigen, lassen, maar ook lasersnijden. Of platen nu in een onbeschermde variant of bijvoorbeeld in verzinkte versie gesneden moeten worden, dit kan bij Laserworx allemaal vrij eenvoudig en levert prijstechnisch interessante producten op.
Staal is ook een relatief duurzaam product. Indien het goed beschermd wordt tegen corrosie, dan kan het lang meegaan. Ook is staal goed recyclebaar en te hergebruiken in toekomstige

====

Bronnen: MCB-boek
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Staal
Jean-Paul Hijl, Laserworx B.V.

Wellicht ook interessant...