Bewerken van metaal
Waarschijnlijk ben je opzoek naar meer informatie over hoe metaal het beste gesneden kan worden. Uiteraard kun je voor alle metaalbewerkingen bij ons terecht, maar we geven ook graag wat meer informatie over de verschillende metalen, waarvoor ze gebruikt worden en last but not least, hoe je deze het best kunt snijden!
Een stukje scheikunde
We ontkomen er niet aan om je kennis van scheikunde wellicht een beetje op te frissen. Er bestaan verschillende soorten metalen.
De belangrijkste en bekendste zijn: ijzer, aluminium, chroom, goud, ijzer, koper, lood, nikkel, platina, tin, zilver en tin. Ook ken je waarschijnlijk, staal, aluminium, brons en messing. Dit worden legeringen (mengsels) genoemd.
Waarschijnlijk ken je ook wel de term edelmetalen. Maar wat zijn dit precies? Een metaal wordt edel genoemd als het niet of nauwelijks reageert met zuurstof en water en als het niet aan corrosie onderhevig is.
Wist je trouwens dat het woord: ‘roest’ in de volksmond voor alle metalen wordt gebruikt? Dat klopt niet helemaal. Daarom hebben we over corrosie een aparte blog gemaakt waarin we je precies uitleggen hoe het wél zit.
Maar even terug naar de edelmetalen. Edelmetalen zijn metalen die in zuivere vorm in de natuur worden gewonnen. Echt edel zijn bijvoorbeeld goud en platina. Het is niet voor niets dat hier sieraden van worden gemaakt. Deze edelmetalen blijven namelijk mooi. Ze zijn daarom natuurlijk wel een stuk duurder.
Toepassingen van metalen
Edelmetalen worden dus veel gebruikt in sieraden. Echter wordt metaal nog op vele manieren toegepast in ons dagelijks leven. Een ander onderscheid wat gemaakt wordt, is tussen ferro en non-ferro metalen. Ferro betekent ‘ijzer’, dus plat gezegd metalen op basis van ijzer of metalen zonder ijzer. Ferro metalen zijn bijvoorbeeld ijzer, maar ook alle legeringen (mengsels) op basis van ijzer zoals bijvoorbeeld staal, kobalt en nikkel zijn ook voorbeelden van ferro metalen. De overige metalen kun je beschouwen als Non-ferro metalen.
Hieronder vind je een overzicht van een aantal verschillende toepassingen van diverse metalen:
Hoe kun je metaal snijden?
Omdat je zoveel verschillende soorten metalen hebt met allemaal unieke eigenschappen vraagt dit per soort om andere gereedschappen en machines. Als je deze materialen wilt bewerken of snijden vraagt dit om een unieke aanpak. Elke metaalsoort heeft namelijk andere eigenschappen. Op dit moment kennen wij voornamelijk waterstraalsnijden, plasmasnijden, autogeensnijden en lasersnijden.
Waterstraalsnijden
Bij deze methode wordt er onder zeer hoge druk door een zeer minimale opening water gespoten. Op deze manier kun je, in combinatie met een speciaal snijzand (wat met het water mee wordt gespoten), bijvoorbeeld staal snijden tot wel 200-250 millimeter dik.
Plasmasnijden
Plaatmetalen kunnen ook met behulp van plasma gesneden worden. Plasma wordt met een elektrische vlamboog opgewekt. Hierbij wordt een gas met hoge snelheid door een mondstuk gespoten en tegelijkertijd wordt er een vlamboog in het gas opgewekt. Het plasma bereikt zeer hoge temperaturen waardoor het metaal smelt. Hierbij kunnen werkstukken tot wel 200 millimeter dik gesneden worden.
Autogeensnijden
Autogeensnijden wordt al heel lang gebruikt. Met autogeensnijden kunnen werkstukken tot wel 1000mm gesneden worden. Dit snij-principe berust op het snijden met behulp van zuivere zuurstof of een speciaal gasmengsel. Eerst wordt het staal tot een hoge temperatuur gebracht en tegelijkertijd voert de kern van de brander zuurstof aan waardoor er een oxidatieproces ontstaat. Door de vrijgekomen warmte is men in staat om staal te snijden. Autogeensnijden kan alleen gebruikt worden voor het snijden van staal.
Lasersnijden
Hierboven hebben we al het één en ander uitgelegd over de verschillende materialen en de manieren waarop deze bewerkt kunnen worden. Elke snijtechniek heeft voor- en nadelen. Lasersnijden wordt vooral gebruikt voor het bewerken van Staal, RVS en Aluminium. Met speciale fiberbronnen kunnen ook nog hoog reflecterende metalen, zoals koper en messing, gesneden worden.
Met behulp van de laser kunnen dus veel metalen, maar ook niet-metalen gesneden worden. Je kunt hierbij denken aan kunststof, glas, hout en textiel. Dit gebeurt wel met een ander soort laser.
De nauwkeurigheid van het snijden, in combinatie met de snijsnelheid, vant een laser is wellicht één van de belangrijkste redenen waarom lasersnijden zo populair is. Lasersnijmachines kunnen daarnaast ook ingezet worden voor het markeren/graveren van producten.
Doordat er zo fijn gesneden kan worden, kent lasersnijden weinig materiaalverlies. Hierdoor is mogelijke om zeer complexe snijvormen te maken waar dit bij andere snijtechnieken een stuk moeilijker, of helemaal niet mogelijk, is.
Met standaard lasers kunnen platen van 0,5 mm tot en met 25mm dik gesneden worden. Bij Laserworx kunnen we zelfs tot en met 30mm snijden!
Voor het bewerken van koper, messing en brons is de dikte, door de reflectiegraad beperkt tot circa 15mm.
Op de pagina https://www.laserworx.nl/lasersnijden/ is nog meer te vinden over de lasersnij-mogelijkheden van Laserworx.
Kanten en zetten
Tot nu toe hebben we het vooral gehad over het snijden van materialen. Maar een andere toepassing die veel wordt gebruikt is het kanten en zetten. Kanten is kortgezegd het vervormen of buigen van materialen. Met zetbanken wordt hetzelfde doel beoogd maar hierbij is het werkstuk geheel ingeklemd in de machine. Het werken met een kantbank gaat over het algemeen sneller. meer informatie hierover is te vinden op www.laserworx.nl/kanten-zetten/.
Nabewerken
Hierboven hebben we het gehad over kanten en zetten. Maar er zijn nog meer nabewerkingen die kunnen worden toegepast op materialen.
Ontbramen en kanten breken
Het ontbramen en kanten breken gebeurt in een speciale straat zodat alle scherpe randen en bramen van het werkstuk afgehaald kunnen worden. Naast dat dit natuurlijk veilig en erg prettig is, zorgt dit ook voor een betere hechting bij het coaten van de materialen. Meer informatie hierover is te vinden bij deze Linked-In post
Soevereinen en tappen
Met soevereinen bedoelt men het maken van een schuine rand bij het gat in het metaal. Bij het tappen maakt men een gat met schroefdraad in het materiaal. Soevereinen kan bij laserworx tot een diameter van ø25mm en tappen kan tot schroefmaat M16.
Trommelen
Met trommelen kunnen bramen en oneffenheden van relatief kleine materialen worden afgehaald. Ook hierdoor is een volgende bewerking weer gemakkelijker uit te voeren.
Parelen/stralen
Special voor RVS en aluminium is er een mogelijkheid tot het parelen/stralen van materialen. Hiermee wordt de oppervlakte van een metaal zodanig aangepast dat bijvoorbeeld coatings beter hechten. Parelen kan bijvoorbeeld met straalgrit (soort zand), glazen korrels of gebroken glaskorrels. Met gebroken glaskorrels worden materialen ruwer gemaakt, terwijl met glazen korrels het materiaal juist zacht wordt gemaakt.
Door het materiaal te parelen is het ook beter bestand tegen corrosie.
Bij Laserworx maken we gebruik van het straalgrit.
Vragen?
Mocht je na het lezen van deze blog vragen hebben laat het ons dan gerust weten via info@laserworx.nl of klik op de whatsapp button op onze veelgestelde vragen pagina